Поръчка, доставка и връщане

Поръчка
Изберете желаните артикули със съответния размер и количество и натиснете бутона „Купи“, за да ги добавите във вашата Кошница. След като приключите, натиснете иконката на кошница, която се намира в горния десен ъгъл на всяка страница, което ще ви отведе до страницата на вашата Кошница. Прегледайте, дали сте сложили всички желание артикули и натиснете бутон „Продължи към поръчване“. Системата ще ви отведе до страницата за завършване на поръчката.

1. Въвеждане на данни за доставка:
– Ако нямате все още направена регистрация в нашия сайт и желаете такава да ви бъде направена, въведете вашите данни в частта Фактуриране и доставка и отметнете квадратчето „Регистрация на профил в сайта?“. Маркираните със звездичка полета са задължителни (име, фамилия, телефонен номер, имейл адрес и парола).
След приключване на поръчката системата ще ви създаде профил с посочените данни, който можете да ползвате за следващите си поръчки:

– Ако нямате направена регистрация в нашия сайт и НЕ желаете такава да ви бъде направена, въведете вашите данни в частта Фактуриране и доставка. Маркираните със звездичка полета са задължителни (име, фамилия, телефонен номер, имейл адрес):

Препоръчваме ви да изберете опцията за създаване на профил, за да правите нови поръчки по-бързо и да имате достъп по всяко време до вашите данни и история на поръчките!

– Ако имате вече регистрация в нашия сайт и сте влезели в профила си, тази информация ще бъде автоматично попълнена;
– Ако имате регистрация, но не сте влезли в профила си, натиснете върху „Вече сте наш клиент? Кликнете тук за влизане“, въведете необходимата информацията и натиснете бутона „Влизане“:

ВАЖНО: Частта Еконт Експрес
2. Изберете от падащото меню: „до адрес“ или „до офис“.
3. В полето „Град“: започнете да пишете името на града, ИЗЧАКАЙТЕ ДА СЕ ПОЯВИ СПИСЪК и изберете съответния град, като кликнете върху него:

4. След като потвърдите града, ще ви се появят опциите за следващата стъпка:
– Ако сте избрали „до адрес“, на същия принцип става въвеждането и потвърждението на име на улица и име на квартал (започнете да пишете, изчакайте да се появи списък и изберете съответната стойност):

– Продължете с попълването на останалите данни;
– Ако сте избрали „до офис“, ще ви се появи списък с офиси, от който да изберете съответния офис.

5. Чак след като сте избрали необходимите данни по горепосочения начин, системата на Еконт ще възприеме и изчисли съответната сума за доставка.
6. Ако желате да ви бъде издадена фактура, въведете съответното ЕИК в полето „ЕИК (по желание)“. Фактурата ще ви бъде издадена до 5 дни от датата на приемане на плащането и изпратена на посочения в поръчката имейл. За признаване на разхода за закупуване на стоката, прикачете към нея получената разписка за пощенски паричен превод.

7. От дясната страна на страницата, маркирате квадратчето „Прочетох и приемам общите условия“ и натискате бутона „Изпрати поръчката“.
8. При успешно приемане на поръчката, ще ви се зареди екран с потвърждение и всички данни на поръчката.
9. Готово! Поръчката ви е получена, очаквайте автоматичен имейл от нас 🙂

Ако имате въпроси или проблеми по която и да е стъпка, моля не се колебайте да се свържете с нас!

Обработка на поръчките
Формичките се изработват при поръчка и се изпращат в рамките на 3 работни дни от деня на поръчката.
В зависимост от натовареността и технологичното време за обработване и подготовка на поръчките, в много редки случаи биха се получили непредвидени забавяния, за които ще бъдете допълнително уведомени. Ние винаги ще се стремим да подготвим и изпратим вашите поръчки максимално бързо.
Забележка: При определени независещи от нас обстоятелства, в това число и проблеми с наличността на материали или при изработка по ваш дизайн, срокът за обработка на поръчката може да бъде по-дълъг. В тези случай ще ви информираме своевременно за удължения срок, чрез изпращане на съобщение до посочения от вас електронен адрес или телефонен номер. В тези случаи вие имате право да се откажете от подадената поръчка или да я потвърдите, като приеме съответния срок.

Доставка
Начини на доставка
В момента предлагаме само доставка на територията на България, чрез куриерска фирма Еконт с опция за преглед. Доставката се извършва на посочения от вас адрес (в дните от понеделник до петък) или в избран от вас офис на Еконт (в дните от понеделник до събота). Цената за доставка се поема от купувача.

Срок на доставка
Срокът на доставката до адрес, след изпращане на поръчката е 1 стандартен работен ден. Срокът на доставка до офис на Еконт е 1 работен ден на офиса (вкл. и събота).

В неделя и официални празници доставки не се извършват. Когато сме във ваканция, ще бъдете уведомени за периода в който ни няма 🙂

Цена на доставка
Стойността на доставката зависи от обема и теглото на пратката, сумата на наложения платеж, както и от начина на доставка (до адрес или офис). Цената се изчислява според тарифите на Eконт и се визуализира и потвърждава, при завършване на поръчката.

Застраховка на пратката
В цената на доставката не е включена застраховка на пакета. Ако желаете такава, моля свържете се с нас.
Съветваме ви, при получаване на поръчката,  да се възползвате от опцията за тест и да проверите цялостта й. При констатиране на неточност и/или дефект, моля обърнете се към нас в рамките на 24 часа.

ДРУГИ
Ваше задължение е да посочите точен адрес за доставяне на поръчката или данни на офис на Еконт, телефон и електронна поща, на който е възможно да се установи връзка с вас. 3Д ФИЛЛ ООД не носи отговорност за евентуално неизпълнение на поръчката, при посочване на неверни данни за контакти и/или адрес от страна на клиента.

Отказ от продукти
Вашето удовлетворение е наш приоритет. Предоставяме ви 14 дневен срок от дата на получаване, да се откажете от формички поръчани онлайн на frichicfactory.com, в случай че те не са използвани, че са в оригиналния им вид и не е нарушавана цялостта им и че предоставите разписката за ППП от куриера/фактура, удостоверяваща вашата покупка (ако не пазите оригинала на разписката за ППП, може да изискате от куриера дубликат с подпис и печат и да ни го изпратите със стоката).

3Д ФИЛЛ ООД има право да намали размера на върнатата сума спрямо нанесените щети на върнатия продукт. Възстановяването на сумата става под формата на кредит/ваучер с валидност 3 месеца, който можете да използвате еднократно при следваща поръчка в онлайн магазина. Разходите за доставка не подлежат на възстановяване, както и транспортните разходи за връщане на продукта са за ваша сметка. Издаването на ваучер се осъществява, след като 3Д ФИЛЛ ООД получи обратно върнатите арикули. Тъй като всички формички се изработват по поръчка, при отказ от ваша стана, НЕ възстановяваме заплатената сума в брой!

Адрес за връщане на стоката:
куриерска фирма ЕКОНТ
3Д ФИЛЛ ООД
телефон 0887 362775
Пловдив 4000
до офис ЕКОНТ Панаира

Формичките изработени по ваша модел, снимка, идея или заявка НЕ подлежат на отказ!

Рекламации и връщане на закупени продукти
Рекламации се приемат в следните случаи:

1. Продукт, който не отговаря на приложеното изображение и описание – трябва да ни уведомите по телефона или на имейл за констатираните разлики в рамките на деня на получаване на пратката. Имате задължение да не използвате съответния продукт, да не нарушавате цялостта му и да предоставите разписката за ППП от куриера/фактура, удостоверяваща вашата покупка, удостоверяваща направената покупка (ако не пазите оригинала на разписката за ППП, може да изискате от куриера дубликат с подпис и печат и да ни го изпратите със стоката).

След връщането, имате право да избере някоя от следните опции:
– да получите смяна с правилния продукт;
– да ви бъде възстановена съответно заплатената сума за продукта или
– да получите кредит/ваучер за стойността на продукта, еднократно при следваща поръчка в онлайн магазина.
Транспортните разходи за връщането и подмяната са за наша сметка.

Изплащането на сумата става по банков път, на посочена от вас банкова сметка.

2. Фабрично повреден продукт – трябва да ни уведомите по телефона или на имейл за констатираната повреда в рамките на деня на получаване на пратката. Трябва да снимате съответния продукт (с видима повредена част) и да изпратите снимката на имейл sales@frichicfactory.com или чрез системата за съобщения във Facebook.
Фабрично повредени продукти НЕ се връщат обратно.

Имате право да избере някоя от следните опции:
– да получите смяна с правилния продукт или
– да получите кредит/ваучер за стойността на продукта, еднократно при следваща поръчка в онлайн магазина.
Транспортните разходи за изпращането на правилния продукт са за наша сметка.
ВАЖНО: Повредата на продукт по време на транспортиране се констатира единствено в присъствието на куриер!

Адрес за връщане на стоката:
куриерска фирма ЕКОНТ
3Д ФИЛЛ ООД
телефон 0887 362775
Пловдив 4000
до офис ЕКОНТ Панаира

При всеки един от горните случай, моля свържете се с нашия отдел „Обслужване на клиенти“ в рамките на 24 часа от получаване на поръчката си, за да можем да обсъдим връщането. Можете да използвате нашата форма за контакт, да ни изпратите имейл или да използвате системата за съобщения във Facebook, като посочите номера на вашата поръчка, както и естеството на проблема.
Пакети, изпратени обратно без предварителна уговорка, няма да бъдат приемани.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!